Jyrsijät

Jyrsijät

Degut

Octodon degus

Kesykani

Kesykanit polveutuvat villikaniineista, joista nykyään on jalostettu lukuisia erilaisia lemmikkikanirotuja. Kani on kasvinsyöjä ja heinä on sen pääräravintoa. Se pitää myös tuorerehusta ja tarvitsee hampaiden hoidoksi puiden oksia tai kuivaa leipää. Kani luokitellaan jäniseläimiin.

Kaneja

Belgianjättikani

Belgianjätti on suurin kanirotu Suomessa. Se painaa vähintään 7kg ja korvat ovat lähes 20cm pitkät. Värejä on useita.

Kääpiöluppakani

Kääpiöluppa on pienin Suomessa tavattava luppakorvainen rotu. Sen ihannepaino on alle 2kg ja eri värejä on paljon. Se on luonteeltaan rauhallinen.

Leijonanharjas

Leijonanharjas on kääpiörotu, joka painaa n. 1,5kg. Sen pään ympärillä on 5-10cm:n pituinen harjas. Korvat ovat pystyt ja värivaihtoehtoja runsaasti.

Leijonanharjakani

Marsu

Cavia porcellus

Marsu on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva jyrsijä. Se kesytettiin Andeilla alunperin ravinnoksi ja se on edelleen Perussa merkittävä ruokaeläin. Marsusta on tullut suosittu lemmikkieläin. Se on kasvinsyöjä, jonka pääravintoa ovat kuivaheinä, pelletit ja tuoreet vihannekset sekä juurekset.

Marsuja on paljon eri rotuja pitkä-, karkea- ja lyhytkarvaisia ja täysin karvattomia. Marsu ääntelee lajitovereidensa kanssa lähes jatkuvasti, sillä on paljon erilaisia ääniä. Sen elinikä on keskimäärin 4-6 vuotta.

Misty marsu 2