Maatilan eläimet

Maatilan eläimet

Lammas

Ovis aries

Lammas on sorkkaeläin, joka on kesytetty Lähi-Idässä 10000 vuotta sitten lihan ja maidon saamiseksi. Suomalaisia alkuperäisrotuja ovat suomenlammas, ahvenanmaanlammas ja kainuunharmas.

Uroslammasta kutsutaan pässiksi, naarasta uuheksi ja niiden jälkeläistä karitsaksi. Lammas on märehtijä, syöden ensisijaisesti ruohoa ja muita nurmikasveja. Lampaita käytetään myös vesakontorjuntaan eli maisemanhoitajina.

Lampaita kasvatetaan ensisijaisesti lihan ja villan vuoksi.

Poni

Poni on pienikokoinen hevonen. Hevosiin verrattuna poneilla on pienemmän koon lisäksi myös tanakampi ja lyhytjalkaisempi rakenne. Ponit tulevat toimeen vähällä ja vaatimattomalla rehulla.

Poneja käytetään kokonsa vuoksi erityisesti lasten ratsuina.Vanhastaan poneja on elänyt villeinä tai puolivilleinä karuissa olosuhteissa ja niitä on käytetty ratsuina, maataloustöihin ja ajoon sekä kaivostöissä juhtana.

Poneille on tyypillistä neuvokkuus, älykkyys, vilkkaus ja usein myös erittäin vahva oma tahto. Poni vaatii kuitenkin yhtä asiantuntevan koulutuksen kuin mikä tahansa hevonen. Hevosurheilusäännösten mukaan poneiksi luetaan kaikki hevoset, joiden korkeus on alle 148 cm.

Sika

Sus scrofa domestica

Sika on euraasialaisperäinen, villisiasta kesytetty sorkkaeläin. Sika on hyvin sosiaalinen eläin ja se viihtyy laumassa.

Sian poikanen on nimeltään porsas. Aikuinen naaras on emakko ja uros on karju. Emakko synnyttää keskimäärin 12 porsasta kerralla. Sian pitopaikassa eli karsinassa on oltava virikkeenä esim. pahnaa, jota se voi tonkia. Sika on hyvin siisti eläin ja jos se saa elää tilavassa karsinassa, tekee se tarpeensa vain tiettyyn kohtaan.

Sika on kaikkiruokainen eläin. Aikaisemmin sikaa ruokittiin kodin ruoan tähteillä. Nyt sikojen ruokinta suunnitellaan ja hoidetaan tarkasti, jotta sikojen kasvu toteutuu oikein.

Vasikka

(Nauta) Bos taurus

Nauta on märehtivä sorkkaeläin. Naarasta kutsutaan lehmäksi, urosta sonniksi ja niiden poikasta nimitetään vasikaksi.

Vasikka syntyy n.40-kiloisena. Ensimmäiset elinviikkonsa vasikka tarvitsee ravinnokseen maitoa ja parin viikon ikäisenä se alkaa opetella heinän syöntiä. Vasikka voidaan vieroittaa maidosta n.2 kk:n iässä, kun sen ruoansulatus on kehittynyt märehtijäksi.

Vasikka syö kesällä laitumella nurmea ja talvella säilörehua ja kuivaheinää sekä viljasta valmistettua vkirehua.

Nautarotuja on jalostettu lypsykarjaroduiksi ja lihakarjaroduiksi.Suomessa eniten käytettyjä lypsyrotuja ovat ayrshire, holstein-friisiläinen. Lihakarjaroduista yleisin on hereford.

Vasikka

Vuohi

Capra aegagrus hircus

Vuohi eli kesyvuohi on märehtivä sorkkaeläin. Vuohi on kehittynyt besoaarivuohesta. Se on tiettävästi vanhin lypsettävä kotieläin.

Urosvuohta sanotaan pukiksi ja naarasta kutuksi. Niiden poikasta nimitetään kiliksi. Vuohella on otsaluusta lähtevät kurttupintaiset taaksetaipuvat sarvet. Pukin sarvet voivat olla jopa 70 cm pitkät, mutta kutulla vain 10-15 cm. Vuohi painaa n.40 kg. Useimmiten sen väritys Suomessa on harmaa tai valkoinen.

Vuohi pystyy käyttämään ravinnokseen puiden ja pensaiden lehtiä, oksia ja silmuja paremmin kuin muut kotieläimemme. Se myös tuottaa kokoonsa nähden runsaasti maitoa. Vuohi on hyvä kiipeilijä ja perusluonteeltaan erittäin utelias ja energinen.

Vuohi, kili